Sta op en wees vrij . .

uil vs 250 
 

 

 

 

Cranio Sacraal
voor baby's: zie onderaan pagina

Kijk voor meer informatie over Cranio Sacraal ook op:

www.craniosacraalhoorn.nl

Cranio-Sacraal therapie werkt met zacht en subtiel aanraken van voornamelijk het hoofd en de wervelkolom. Dit beïnvloedt alle delen van het lichaam, waaronder de organen zodat het lichaam hierdoor op een natuurlijke manier heelt. Overtollige energie en emoties kunnen vrijkomen. Er ontstaat ruimte voor bewustwording en inzicht. Zo kom je weer rustig en ontspannen in je vel.Wat is Cranio-Sacraal?
Naast ritmes van ons lichaam zoals ademhaling en hartslag bestaat er nog een ander ritme: het Cranio-Sacraal ritme. Een arts (dr. John Upledger) deed tijdens een hersenoperatie een verrassende ontdekking. ”Het vlies wat om de botten zit bewoog in een eigen ritme”.
Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat er geestelijke en lichamelijke klachten kunnen ontstaan als het zogenaamde Cranio-Sacraal systeem niet goed werkt.
De naam Cranio-Sacraal is ontleend aan de twee beenderen – het schedelbeen (cranio)- en het heiligbeen (sacraal)- die samen met de wervelkolom het zenuwstelsel omgeven. Het C.S. systeem, dat ook wel de ademhaling van het zenuwstelsel wordt genoemd, bestaat uit drie vliezen, die de hersenen en het ruggenmerg beschermen, en de vloeistof tussen deze vliezen. De bewegingen zijn zo minimaal dat je ze niet kunt zien.


Op het moment dat het evenwicht in het Cranio-Sacraal Systeem wordt verstoord, kunnen zowel pijn als bewegings- en coördinatieproblemen, orgaanklachten, gedrag- en gevoelsstoornissen ontstaan. Zelfs hormonale problemen kunnen de kop opsteken, doordat ook de hypofyse wordt omgeven door het Cranio-Sacraal Systeem.
Disbalans in het C.S. systeem kan ontstaat doordat de hersenvliezen te strak en de botten onbeweeglijk worden ten gevolge van bijvoorbeeld een val of een ongeluk, letsel tijdens de geboorte, virale infecties, vergiftigingen, operaties.
De klachten kunnen worden verholpen door beweging te brengen op de plek van de “wonden”.
Ook stress kan het C.S. systeem uit balans brengen. In stress-situaties ontstaan er zogenaamde stress-eiwitten. Deze zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheid vocht in het bindweefsel vermindert. De vliezen, die uit bindweefsel bestaan, worden strakker en minder beweeglijk.


Cranio-Sacraal therapie is ideaal bij de behandeling van:

 • chronische pijn
 • nek-, schouder- en rugklachten
 • depressie
 • angst
 • stress, burn-out
 • concentratie-, leer- en gedragsproblemen
 • huilbaby's
 • klachten die het gevolg zijn van een combinatie van lichamelijke en geestelijke pijn zoals seksueel misbruik of andere vormen van geweld (oorlogsslachtoffers)
 • verminderde bewustwording van het eigen functioneren en verminderde vitaliteit

Deze therapie kan het leven van mensen enorm veranderen, omdat herinneringen spontaan boven komen die eerder volkomen verdrongen waren. Als je een probleem verdringt, wat heel vaak onbewust gebeurt, kunnen er klachten ontstaan waarvan je de oorzaak niet kent. Op het moment dat de onderdrukte ervaringen in het bewustzijn komen kun jij weer worden wie je bedoeld bent te zijn.

 

Cranio Sacraal voor baby's

Impressie
Een uniek nieuw mens, je bent al gegroeid van “een cel” naar een visje en je groeide uit tot mensenbaby. Als de ruimte in de baarmoeder te klein wordt dan begint een volgend avontuur. Je wordt geboren. Je longen ontvouwen zich en de ademhaling komt op gang en je maakt je eerste geluid. Een nieuw leven op aarde.
Dan heb je al een hele heldenreis achter de rug. Van een kleine ruimte kom je ineens in een onmetelijk grote omgeving. Je lichaam krijgt plots de ruimte, je ontplooit, de schedelbotjes en organen schuiven op zijn plek. Als het goed is dan gebeurd dit vanzelf. Als dat niet zo is dan zit een baby niet lekker in zijn velletje en kan cranio sacraal therapie een uitkomst bieden door het natuurlijke proces te voltooien en de baby zijn volle ruimte kan innemen. Dit gebeurt zonder iets te forceren of te manipuleren. Hoe kwetsbaarder het weefsel hoe zachter de aanraking zal zijn.

De Cranio behandeling:
De baby houd tijdens de behandeling de kleertjes aan.
Een baby heeft nog niet het vermogen te spreken, dus communiceren we op een ander nivo.
Als je met je baby komt is het eerste wat ik doe oogcontact maken met de baby, dat is om elkaar te leren kennen en dan begint de eerst aanraking al tijdens mijn blik. Zo kan ik mijn energie laten stromen. De hele sessie blijven wij verbonden via ogen en aanraking. Door die verbondenheid kan de baby mij ‘vertellen’ wat er loos is. Het kan zijn dat de baby absoluut bij de moeder wil blijven, dan is dat ook goed. Dan is de moeder(vader) in de gelegenheid samen met de baby op de behandeltafel te gaan. Veiligheid is voor de baby erg belangrijk, zo kan ik de baby indirect laten voelen wat ik doe, aangenaam en weldadig voor zijn moeder. Langzaam zal het kindje aan de sfeer van ontspanning wennen. Soms zal ik tijdens de behandeling van de moeder de baby aanraken rechtstreeks of van een afstand. De toegepaste technieken veroorzaken de baby's geen pijn, wel is het mogelijk dat de baby gaat huilen. Huilen is voor het kind de manier om de frustraties, teweeggebracht door de geboortetrauma's, los te laten.

Complicaties rond zwangerschap en bevalling.
Niet elke bevalling verloopt moeiteloos. De geboorte kan een stressvolle ervaring zijn zowel voor de moeder, vader als de Baby.
Een natuurlijke zwangerschap en geboorte bieden de beste start die een baby kan hebben. Door interne of externe omstandigheden is het mogelijk dat het niet zo ideaal verloopt. Gedurende de zwangerschap kan de baby moeilijke momenten meemaken in de baarmoeder. We spreken van probleemgeboorten bij een aangezichtsligging, keizersnede, stuitligging, meerlingzwangerschap en meerlingbevalling... of bevallingen die gepaard gaan met stressfactoren zoals lange weeën, vacuümverlossing, tangverlossing, epidurale verdovingen, duwen op de buik, navelstreng om de nek, langdurende geboorte, voortijdig breken van vliezen, ziekenhuisopname en andere oorzaken. Maar ook vlugge en gemakkelijke geboorten kunnen het craniale systeem stresseren.
Als gevolg hiervan kunnen blokkades ontstaan in het lichaam, bv. in de schedel, de rug of de organen. Onopgelost kan dit op latere leeftijd een aantal problemen veroorzaken, bv. Kidd concept.

Wat kan Cranio-Sacraaltherapie doen voor de baby ?
Een baby huilt gemiddeld anderhalf uur per dag. Als de baby echter blijft doorhuilen en een ontevreden indruk maakt is het tijd hulp te gaan zoeken.

 • De baby is erg schrikachtig: het minste of zelfs geen geluid veroorzaakt een heftige schrikreactie, waardoor de baby luid schreeuwend wakker wordt.
 • De oogjes van de baby zijn naar boven gericht en ze kijken je niet echt aan
 • Soms heeft de baby hoofdpijn. De baby ligt dan ook graag met de schedel ergens tegenaan, hij kruipt vaak in zijn bedje totdat hij contact maakt met een weerstand.
 • Een huilbaby zit niet goed in zijn/haar vel en voelt zich in de nabijheid van de ouder meer op zijn gemak. De overprikkelde baby wil daarom niet alleen in bed liggen.
 • Wanneer er problemen met borstvoeding zijn en wanneer de baby slecht zuigt of zich steeds verslikt.

Goede resultaten na het behandelen met cranio sacraal therapie zijn: Buikkrampen, reflux , chronische midden- oorontstekingen, verzwakte weerstand, scheelzien

Ook al huilt uw kindje gewoon heel veel en heeft het geen van de hierboven vermelde symptomen, kan hij/zij een huilbaby zijn. Uw kindje voelt zich niet goed en roept om hulp.